De bekendste Franse wijnen

Samenvatting Artikel

Franse wijnen feature image 01

Deze beroemde Franse wijnen zijn het proeven waard

Benieuwd wat de meest beroemde Franse wijnen zijn, omdat je bijvoorbeeld eens een Franse wijn wilt proberen of een Frans themafeest geeft? Frankrijk kent diverse gebieden waar de meest lekkere wijnen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan de gebieden Champagne, Bourgogne en Bordeaux. Wil jij hier graag meer over weten? In dit artikel vertellen wij je meer over deze wijnstreken en wat de bekendste Franse wijnen zijn die deze streken te bieden hebben. Lees snel verder en ontdek de bekendste Franse wijnen uit de meest bijzondere wijnstreken!

Champagne

Champagne is een van de bekendste wijnen uit Frankrijk en komt uit de wijnstreek Champagne. Het is een mousserende wijn die gemaakt wordt van speciale druiven die in de regio Champagne groeien, hier geoogst worden en vervolgens tot wijn worden verwerkt. Alleen mousserende wijnen die ook echt uit de regio Champagne komen, mogen de naam ‘champagne’ op de fles hebben staan. De druiven die gebruikt worden voor champagne, hebben karakteristieke eigenschappen die niet bij andere druiven te vinden zijn. Deze eigenschappen komen tot stand door de bodem, het klimaat en de geografie van deze wijnregio. Champagne wordt gemaakt door een natuurlijke gisting in de fles, wat geheel volgens de zeer strenge criteria van de regio Champagne plaatsvindt. Hier moeten de wijnmakers zich echt aan houden, omdat ze anders ook dan de wijn niet de naam ‘champagne’ mogen geven. 

Bourgogne

Bourgogne is een bekende wijnstreek in Frankrijk. Zo is de witte bourgogne wijn internationaal zeer populair en staat dit bekend als de meest verfijnde wijn van de wereld. De wijnen worden van de Chardonnay druif gemaakt en zijn favoriet bij vele wijnliefhebbers. Zo is Chablis een van de meest populaire witte wijnen uit Bourgogne.  De Franse Bourgogne is als wijngebied vrij traditioneel. Het is een kleinschaliger gebied van bijvoorbeeld Bordeaux en grote chateaus vind je niet in dit gebied. Bourgogne produceert vele prachtige wijnen die elk over een eigen persoonlijkheid beschikken.

Bordeaux

In de wijnstreek Bordeaux groeien diverse soorten druivenrassen. De blauwe cabernet sauvignon druif is de beroemdste druif van deze wijnstreek. Met 40% van de aanplant wordt de merlot druif echter het meest aangeplant. Bovendien wordt de bouchet druif (cabernet franc) veel aangeplant en worden de malbec, carmenere en petit verdot verbouwd. De sauvignon blanc en de sémillon worden gebruikt voor zoete en droge wijnen. Hier wordt ook alleen de sauvignon blanc voor gebruikt. De rode wijnen uit Bordeaux zijn doorgaanse en mix van de cabernet sauvignon en de merlot. Uit Bordeaux komen de meest beroemde rode wijnen, waaronder Pauillac, Pomerol, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Pessac-Léognan en Margaux. Welke wijn uit Bordeaux ga jij proberen? 

Proef de lekkerste Franse wijnen

Wil jij ook de lekkerste Franse wijnen proeven? Proef dan zeker een van de bekendste wijnen uit de wijnstreken Champagne, Bourgogne of Bordeaux of ga online eerst op zoek naar meer specifieke informatie over deze wijnen. Wil je meer weten over wat Frankrijk zoal te bieden heeft? Bekijk dan ook eens onze andere blogs over Frankrijk.

Frankrijk blog feature image 01

10 dingen die je gezien moet hebben in Frankrijk

Ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? Een goede keuze, want in Frankrijk vallen er vele mooie dingen te zien. Maar wat mag je absoluut niet overslaan in Frankrijk? Wij zochten uit welke 10 bezienswaardigheden je zeker moet bekijken en hebben ze voor je op een rij gezet. Zit jij er al klaar voor?

Lees meer »
Belangrijkste Franse woorden blog feature image 01

Belangrijkste Franse woorden/zinnen voor op vakantie

Ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? Frankrijk is een prachtig land waar van alles te doen en te beleven valt. Ben je in Frankrijk, dan is het zeker goed als je je ook in het Frans verstaanbaar kunt maken. De inwoners zullen dit namelijk zeker weten te waarderen. Veel Fransen hebben het liefst dat je in het Frans tegen ze praat.

Lees meer »
Cote d azur blog feature image 01

Côte d’Azur: wat te doen?

Ga jij binnenkort naar de Côte d’Azur? Als je op vakantie gaat naar de Côte d’Azur weet je zeker dat je naar een plek gaat waar veel te doen is. Wat zijn de dingen die je absoluut gedaan moet hebben als je deze prachtige plek bezoekt?

Lees meer »